Minister Lubbers opent TNO Apeldoorn
In het begin van de jaren 60 kampen twee TNO-instituten in Delft met ruimteproblemen. Het gaat om het Centraal Technisch Instituut en het Metaal Instituut. In dezelfde tijd is het overheidsbeleid gericht op ‘spreiding van rijksdiensten’. Zo verhuist de PTT naar Groningen, het ABP naar Heerlen en de Belastingdienst en het Rijkscomputercentrum naar Apeldoorn.
TNO kiest voor Apeldoorn vanwege de beste garantie op geschikte huisvesting van de medewerkers; een niet te onderschatten argument in die tijd. Bovendien blijkt dat de betrokken TNO-ers, als ze toch moeten verhuizen, een duidelijke voorkeur hebben voor het groene Apeldoorn.
Van de Broek en Bakema
Begin 1964 voeren de gemeente Apeldoorn en TNO besprekingen over de bouwplannen van het TNO-complex, te bouwen op twee roggeakkers achter de oude boerderij "Het Zwaantje" aan de Arnhemseweg. De Gemeente wil geen grote massieve gebouwen en het regenwater mag niet afgevoerd worden via het riool, maar moet in de grond geborgen worden, om verdroging van het gebied te voorkomen. Geheel in deze lijn ontwerpen de Rotterdamse architecten Van de Broek en Bakema uit Rotterdam een complex met paviljoens, die onderling verbonden waren door een carré op poten. In 1965 werd het eerste deel van het complex door TNO betrokken. Er volgen nog jaren met bouwwerkzaamheden, maar in 1973 wordt het complex opgeleverd. Minister Economische Zaken Ruud Lubbers verricht op 25 september 1974 de officiële opening.
In Apeldoorn doet TNO o.a. onderzoek naar afvalscheiding en - verbranding, windhinder, stof- en stankbestrijding, metaalcorrosie, metaalbewerking en industriële veiligheid.
Ruim 400 TNO-gezinnen verhuizen vanuit het westen naar het groene Apeldoorn. De TNO-medewerkers hebben naast hun werk een actief sociaal personeelsleven, met een eigen cabaret, sportieve uitjes en op het complex gezamenlijke volkstuintjes en een jeu de boulesbaan.
In 2004 kondigt de TNO aan dat ze Apeldoorn verruilen voor locaties in Eindhoven, Delft en Utrecht.
In 2013 trekt de laatste TNO-er de deur achter zich dicht in Apeldoorn. In 2014 is het TNO-complex volledig verlaten, in 2017 volgt de sloop. Inmiddels is het omgevormd tot woonwijk Wernem.