Het kasteel in 2017 (foto Albert Cnossen)
Het kasteel in 2017 (foto Albert Cnossen)
Het kasteel in 1914 (foto H.J.A. Willems)
Het kasteel in 1914 (foto H.J.A. Willems)
De schuilkapel in 1956 (fot Jan A. Muda)
De schuilkapel in 1956 (fot Jan A. Muda)
Eerste steen gelegd voor Kasteel Ter Horst
±
-
-
1557
v. Chr.

In het dorp Loenen ligt Kasteel ter Horst. De naam ‘Ter Horst’ verwijst naar de verhoging - vroeger ‘horst’ genoemd - waarop het kasteel is gebouwd. De eerste steen voor wat bedoeld is als een zomer- en jachtverblijf wordt gelegd rond 1557. Eigenaar is de Arnhemse burgemeester Wijnand Hackfort (1522-1563). Hij is erg tevreden met zijn nieuwe kasteel en noemt het zijn ‘Lagchend Huys’.

Meer dan 300 jaar lang blijft kasteel Ter Horst eigendom van de adellijke familie Hackfort. Het dient in deze periode voornamelijk als woonhuis. Overigens heeft er vóór 1557 ook al een aanzienlijk bouwwerk op dezelfde plak gestaan, maar daarvan resten alleen nog de vloeren in de kelder van het huidige Ter Horst. De stenen die daarin verwerkt zijn dateren van circa 1300. In 1792 worden aan de voorkant van het kasteel de koetshuizen gebouwd. Deze gebouwen doen dienst als berging voor werktuigen, stalling van het vee en als onderkomen voor niet-huishoudelijk personeel.

Schuilkapel

Een bijzonder element in kasteel Ter Horst is de rooms-katholieke schuilkapel uit 1792. Die bevat een altaar met marmerschilderingen in barokstijl. Vanaf het eind van de 16de eeuw voert het protestantse geloof in deze regio de boventoon en is het verboden om openlijk het katholieke geloof tot uitdrukking te brengen. Baron Hackfort is zelf katholiek en biedt in zijn kapel zijn geloofsgenoten de mogelijkheid om samen het geloof te belijden. In de Grondwet van 1848 wordt de vrijheid van godsdienst vastgelegd, waarmee de schuilkapel zijn functie verliest. De kapel is wel bewaard gebleven.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Ter Horst in beslag genomen door de Duitse bezetters. Het is een ideale plek voor een communicatiecentrum doordat er bovenop het kasteel zendmasten geplaatst kunnen worden. De voorste woonkamer wordt ingericht als ziekenboeg voor gewonde Duitse soldaten. Uiteindelijk loopt het kasteel tijdens de bezettingsjaren aanzienlijke schade op. Gelukkig is het meeste daarvan weer gerestaureerd.

Sinds 1933 is het kasteel in het bezit van de familie Russelman, eigenaar van een houthandel in Zaandam. De houthandel is ook nu nog een belangrijke bron van inkomsten voor het kasteel en het bosrijke landgoed Ter Horst, naast de verhuur van de locatie voor evenementen en trouwerijen.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

personen

meer informatie

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.