In Ugchelen wordt een kapel gebouwd
Ugchelen heeft begin 20e eeuw geen eigen kerk. Dorpsbewoners gaan naar Beekbergen en Apeldoorn om daar de kerkdiensten bij te wonen. Wel is er vanaf 1894 het ‘locaal’ aan de Duikerweg; een klein 'multifunctioneel' gebouw dat Jan van Houtum, eigenaar van de papierfabriek in het dorp laat bouwen voor de zondagschool. Ook dorpsvereniging Ugchelen Belang komt er samen. Vanaf 1913 worden in de winter ook kerkdiensten in het locaal gehouden. In 1919 schenkt de zoon van Jan van Houtum het gebouwtje aan de kerk.
Naarmate het dorp groeit, groeit ook de wens voor een echte eigen kerk in Ugchelen en eind juni 1924 start aan de Hoenderloseweg de bouw van ’de kapel te Ugchelen’, de voorloper van de huidige Bronkerk. Op 2 november 1924 wordt de kapel plechtig geopend met een speciale dienst. In 1932 wil de kerkvoogdij de kapel verfraaien met een klok. Ze denken eerst aan een wijzerplaat in de gevel en een torentje op het dak, maar daarvoor is het dak te zwak. Er wordt een aparte toren met klok gebouwd aan de voorkant van de kerk. Ook hier speelt de familie Van Houtum een belangrijke rol. De klok is een geschenk van Jacomina van Houtum- van Delden, de schoondochter van Jan van Houtum.
De Duiker
In 1970 is de Hervormde Gemeente in Ugchelen zover gegroeid dat er naast de kerk ook behoefte is aan een activiteitenruimte voor o.a. de bejaardensoos en de ‘Tienerklup’. Deze laatste groep organiseert een Waterlooplein-rommelmarkt om geld op te halen voor de bouw. Met succes want ze halen 4.252 gulden op. De bouw van het centrum kan van start! Het gaat langzaam, omdat het werk grotendeels wordt gedaan door vrijwilligers. Op 10 maart 1973 wordt ‘De Duiker’, vernoemd naar de verdwenen Duikerweg, geopend. De Waterlooplein rommelmarkt is een blijvertje en vindt nog elk jaar plaats.
In 1991 wordt de kerk vergroot. Ze biedt op dat moment plek voor 300 personen, maar heeft zo’n 2.500 leden. Voordat de bouw kan beginnen zijn eerst twee 70 jaar oude lindebomen verplaatst. Bij de ingebruikneming in 1992 krijgt de kerk zijn huidige naam “Bronkerk’. In 2024 vierde het dorp het eeuwfeest van de Bronkerk.
In de hal van de Bronkerk bevindt zich een gevelsteen uit het voormalige ‘locaal’ met daarop Spreuken 22 vs.6.