Een zeppelin boven Apeldoorn
Begin vorige eeuw krijgt Europa, in een stroomversnelling, te maken met nieuwe technologie, ook op het gebied van transport. Een van de nieuwe ontwikkelingen is het luchtschip: reusachtige vaartuigen die in staat waren om intercontinentale vluchten te maken. Deze indrukwekkende uitvinding van Ferdinand von Zeppelin wordt gezien als de toekomst van transport. In 1929 krijgt Apeldoorn een voorproefje.
Op 13 oktober 1929 maakt de LZ127 Graf Zeppelin, vernoemd naar zijn uitvinder, een tour over ons land. Dit luchtschip is tot dan toe de grootste in zijn soort. Met een lengte van 236 meter mag het met recht de reus van het luchtruim genoemd worden. Het vaartuig is voornamelijk bedoeld voor testen en demonstraties om het publiek zo warm te krijgen voor de zeppelinvaart. Er vliegen regelmatig journalisten mee om te schrijven over het moderne comfort van deze manier van reizen en ook de reis boven Nederland wordt uitgebreid beschreven in de kranten. Er zijn 23 Nederlandse passagiers aan boord, wat overigens bijna de volledige capaciteit is.
Het schip heeft de aanwezige journalisten nauwelijks nodig om de aandacht te trekken. De vliegende kolos is waar hij ook gaat immers niet te missen. Als de zeppelin op zondagochtend rond kwart voor 9 boven Apeldoorn verschijnt, is er al een grote menigte op de been om het schip te bewonderen. Dagblad de Gooi- en Eemlander schrijft: ‘Na over de stad te zijn gevlogen, zette het luchtschip koers naar het Paleis het Loo. Een duizendkoppige menigte had zich in de omgeving van het paleis opgesteld en toen het luchtschip naderde ging er een luid gejuich op.’ De zeppelin maakt boven het paleis een cirkel zodat de koninklijke familie en andere aanwezigen een uitgebreide indruk konden krijgen van het schip. Hierna doet het luchtschip nog een rondje over de stad, alwaar de belangstelling niet minder groot is. Rond 8:55 uur is het spektakel voorbij en vliegt het schip verder richting Arnhem. De demonstratievlucht verloopt volgens een strakke planning: na Apeldoorn en Arnhem vliegt de Graf Zeppelin door naar onder andere Den Bosch, Amsterdam en Utrecht.