Opening van de Koninklijke HBS/KSG
Met de bouw van de oudste middelbare school van Apeldoorn wordt in 1876 begonnen. Een jaar later wordt deze onder de naam Koninklijke Hogere Burgerschool Prins Hendrik der Nederlanden geopend. Dit gebeurt in aanwezigheid van koning Willem III en zijn broer prins Hendrik, na wie de school vernoemd is. Deze voormalige HBS heet nu Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn, kortweg KSG.
De school wordt meerdere keren verbouwd en de eerste grote verbouwing heeft plaats in 1907 en 1908. Op het dak wordt een tekenzaal geplaatst en aan de achterkant komen vier extra leslokalen. Na de Eerste Wereldoorlog is er behoefte aan nog meer lokalen, maar de gemeente besluit voortvarend tot nieuwbouw op dezelfde plaats. Gemeentearchitect De Zeeuw ontwerpt hiervoor een paar gebouwen met grootstedelijke allure, maar omdat de gemeentekas leeg is, gaan de plannen voor nieuwbouw niet door. Het ruimteprobleem wordt in 1922 opgelost door boven op de uitbreiding van 1908 nog eens vier lokalen te plaatsen. Door alle op- en aanbouwsels is van het oorspronkelijk ontwerp dan helaas weinig meer over. Na de Tweede Wereldoorlog worden meerdere nieuwe lokalen gebouwd, zoals een nieuwe gymzaal (1958) en de Oranjevleugel (1961).
Na een lange periode van onzekerheid over het voortbestaan van de school en het gebouw, wordt in 1988 begonnen met de renovatie van de school. Alle toevoegingen van het begin van de vorige eeuw worden verwijderd. Ook wordt de Oranjevleugel verbonden met het hoofdgebouw, waardoor het oorspronkelijke gebouw uit 1877 weer hersteld is.
Het oude schoolgebouw is nu een gemeentelijk monument en de luiklok (1621) die in de klokkentoren hangt, is een rijksmonument.