De Echoput wordt gegraven
In opdracht van koning Lodewijk Napoleon wordt tussen 1809 en 1811 aan de weg vanuit het westen naar Paleis Het Loo een put gegraven. Een logische plek, want passanten moeten daar stoppen om tol te betalen. De 56 meter diepe put dient oorspronkelijk om mens en paard, op weg van en naar het westen, van drinkwater te voorzien.
Om vervuiling in de put door reizigers en bezoekers tegen te gaan, wordt rond 1910 een puthuis om de put heen gebouwd. Het tolhuis dat door Rijkswaterstaat geplaatst is, wordt in 1936 afgebroken. Op die plek komt later restaurant De Echoput.
De Echoput dankt zijn naam aan het feit dat er een echo klinkt wanneer je in de put iets zegt. Deze echo hoor je doordat er een zwakke bocht in de put zit die door een verzakking is ontstaan. Deze put is zo uniek, dat toeristen uit Apeldoorn en ver daarbuiten de Echoput bezoeken. Deze plek blijft decennialang een pleisterplaats, tot de put in 1977 afgesloten wordt.
De put en het puthuis worden in 1996 gerestaureerd. Alleen bij speciale gelegenheden wordt de put nog opengesteld voor publiek, zoals tijdens de viering van het 200-jarig bestaan in juni 2011. Frank de Jongh, de ‘putgids’ uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, heeft bezoekers tijdens deze gelegenheid begeleid.
Tegenwoordig is de Echoput een rijksmonument en het bijbehorende puthuis een gemeentelijk monument.