Opening van het Ziekenhuis
Gemeente-geneesheer J.C. Vlaanderen maakt zich vanaf 1872 sterk voor een ziekenhuis in Apeldoorn. Dat jaar heerst er in Nederland de pokken, nadat er daarvoor een cholera-epidemie is geweest. Vlaanderen kaart het onderwerp meerdere keren aan, maar krijgt op dat moment helaas weinig medestanders.
Pas in 1886 gaat zijn wens in vervulling en op maandag 18 oktober opent aan de Sprengenweg het eerste ziekenhuis in Apeldoorn. Het ziekenhuis is financieel mede mogelijk gemaakt door giften van koningin Emma, een aantal welgestelde Apeldoornse burgers en door 1500 gulden (ruim € 680,-) uit een loterij. Twee dagen na de opening wordt de eerste patiënt opgenomen, een alleenwonende ‘bedeelde’ vrouw met een maagkwaal.
Doker J.J.A. Rodbard wordt in 1936 benoemd als eerste geneesheer-directeur. Samen met adjunct-directeur zuster H.A. Stip zet hij zich in voor uitbreiding en vernieuwing van het ziekenhuis. Vanaf dat jubileumjaar krijgt het Ziekenhuis, of Groote Ziekenhuis zoals het ook wel wordt genoemd, een nieuwe naam: Julianaziekenhuis, vernoemd naar prinses Juliana.
Honderd jaar na de oprichting gaat het Julianaziekenhuis in 1986 samen met het Lukasziekenhuis over in Ziekenhuiscentrum Apeldoorn. Als dit ziekenhuiscentrum in 1999 fuseert met het Spittaal in Zutphen, gaat het verder onder de naam Gelre ziekenhuizen.
De locatie van het Julianaziekenhuis aan de Sprengenweg sluit in 2009 de deuren en gaat door op de locatie van Gelre Ziekenhuizen in Ugchelen. Het Julianaziekenhuis wordt in 2013 gesloopt en inmiddels is op die plek een nieuwe woonwijk gerealiseerd.