Bevrijdingsconcert, 18 april 1945
Bevrijdingsconcert, 18 april 1945
Plattegrond van het park met de ingetekende muziektent, 1920
Plattegrond van het park met de ingetekende muziektent, 1920
Station Het Loo met links de muziekkoepel, 1960
Station Het Loo met links de muziekkoepel, 1960
Bevrijdingsconcert in het Julianapark
±
18
-
4
-
1945
v. Chr.

Na de geboorte van prinses Juliana op 30 april 1909 wordt in veel Nederlandse steden een ‘Julianapark’ aangelegd. Apeldoorn heeft dan al een traditie van parken die verwijzen naar het koninklijk huis. Het Apeldoornse Julianapark komt in het ‘vierkant’ Zwolseweg-Loseweg-Dillenburglaan-Rostocklaan. Wie zich vanuit Paleis Het Loo naar het Loo-station aan de Waldeck Pyrmontlaan (nu Zwolseweg) begeeft, komt voortaan dwars door het nieuwe park.

Muziekkoepel
Begin jaren ’20 wordt er op initiatief van de Muziekvereniging Prins Hendrik uit de wijk Het Loo een muziekkoepel geplaatst naar een ontwerp van Hendrik Kamphorst.
Tijdens de oorlogsjaren verbieden de Duitse bezetters het gebruik van namen van leden van de levende leden het koninklijk huis. In Apeldoorn betekent dit dat Het Wilhelminapark wordt hernoemd tot ‘Willem de Zwijgerpark’ en het Julianapark de naam ‘Van Riebeekpark’ krijgt, naar Jan van Riebeeck, de man die in 1652 namens de VOC de Kaapkolonie; het huidige Zuid-Afrika, had gesticht.
Na de bevrijding van Apeldoorn op 17 april 1945, kreeg het park snel zijn oude naam weer terug.

Feest van de vrijheid
Op 18 april 1945 is de muziekkoepel van het Julianapark het middelpunt van een groot bevrijdingsfeest. Apeldoorners vieren hun herwonnen vrijheid in gezelschap van de Canadese bevrijders die hun kampementen onder andere hebben opgeslagen op de velden voor Paleis Het Loo. Het is maar één van de vele feestelijkheden waarmee Apeldoorn in die dagen het einde aan vijf jaar bezetting en onvrijheid viert.

In 1964 verdwijnt het Julianapark. Er komt een nieuwe Marechausseekazerne voor in de plaats. Station het Loo en de spoorlijn verdwijnen eveneens, waardoor heden ten dage niets meer herinnert aan de aanwezigheid van het Julianapark. De ‘Schuine laan’ die vroeger vanaf het paleis, door het park naar het station liep (en voordat dat er stond naar het dorp Het Loo), is nog wel aan te wijzen.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.