De Kus voor het station, 2006 (foto: Christa Balk)
De Kus voor het station, 2006 (foto: Christa Balk)
De Kus onthuld
±
12
-
6
-
2006
v. Chr.

Op de sokkel van dit beeld staat: 'De kus. Geschenk van Apeldoorn aan Hunne Koninklijke hoogheden Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima ter gelegenheid van hun huwelijk op 2 februari 2002'.

Het duurde een paar jaar voor het cadeau daadwerkelijk kon worden uitgepakt, maar in 2006 was het beeldhouwwerk echt klaar en kon het worden onthuld. Het elegante rank oprijzende beeld van roestvast staal eindigt op 21 meter hoogte in twee lijnfiguren of silhouetten die elkaar in de lucht lijken te kussen. Niet alleen een symbool voor de liefde, maar vlak voor station Apeldoorn ook een verwijzing naar mensen die elkaar hier ontmoeten, begroeten of afscheid nemen.

Moderne versie van De Naald

De kus is een beeldhouwwerk van kunstenaar Jeroen Henneman (1942) waar hij zelf over zegt: “Eigenlijk is het een ‘staande tekening’. Ik ben tekenaar, schilder en objectenmaker en ik denk dat deze uitvinding het resultaat is van een soort kruisbestuiving.” Hennemans beeldhouwwerk is ook een moderne variant op de klassieke gedenknaald zoals De Naald. Dit gedenkteken werd in 1901 door de Apeldoorners aanboden ter gelegenheid van een ander koninklijk huwelijk, dat van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Deze 17 meter hoge obelisk, ontworpen door Gerrit de Zeeuw en Pieter Puype, staat bij Paleis Het Loo, aan het einde van de Loolaan. Met De Naald en De kus heeft Apeldoorn zo twee huwelijkscadeaus die verbonden zijn aan de voor Apeldoorn bijzondere relatie met het koninklijk huis onderstrepen.

Henneman maakte eerder, in 1982 al een beeld dat De kus heette en dat lange tijd voor het hoofdkantoor van De Bijenkorf in Amsterdam-Zuidoost stond. Daar moest het beeld, dat duidelijk verwant is aan de Apeldoornse versie, in 2015 het veld ruimen. Sinds 2002 staat het echter weer in het hart van Zuidoost op het Anton de Komplein.

Baken

De kus in Apeldoorn vormt te midden van de dagelijkse drukte een baken van rust en herkenning. Het is bovendien een goede plek om af te spreken. De hardstenen sokkel is tevens een bank waarop je even kunt plaatsnemen, om te wachten op je trein bijvoorbeeld, op een taxi of op iemand die je komt ophalen.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

personen

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.