Start van het Veluws College
Midden jaren vijftig is er grote behoefte om een katholieke Hogereburgerschool(HBS) voor jongens en meisjes op te richten; hoger gekwalificeerd dan de ULO (vergelijkbaar met de huidige MAVO) maar lager dan het gymnasium.
Op dat moment moeten leerlingen voor een katholieke HBS nog heen en weer reizen naar Deventer. Het komt zelfs voor dat katholieke basisscholen om die reden soms liever een ULO-advies afgeven, ook aan leerlingen die eigenlijk naar de HBS kunnen.
Vanaf 1956 zet de Stichting Katholiek Veluws College zich zeer actief in om een eigen HBS te realiseren in Apeldoorn. De oprichters laten zich daarbij niet ontmoedigen door lokale protestantse en liberale stromingen die dit minder zien zitten.
Na een lange zoektocht wordt een geschikte locatie aan de Staringlaan (nu Henri Dunantlaan) gevonden. Hier wordt een houten noodschool met voldoende lokalen gebouwd. In 1958 worden de eerste leerlingen toegelaten tot de school. Omdat rector Van der Linden het als zijn primaire taak opvat om goed onderwijs aan te bieden, worden er veel docenten met een universitaire achtergrond aangetrokken. Vijf jaar na de oprichting levert de trotse rector de eerste lichting geslaagde eindexamenkandidaten af.
De school groeit met de jaarlijkse toevloed van nieuwe leerlingen al snel uit zijn jasje. Daarom wordt in 1965 begonnen met de bouw van een nieuwe, grotere, permanente school aan de Waltersingel. Het Veluws College ontwikkelt zich op deze locatie tot een grote scholengemeenschap voor HAVO, atheneum en VWO-Erasmus. Later komen er in Apeldoorn nog verschillende leslocaties bij: bij het Mheenpark, Cortenbosch en een vestiging in Twello.
Op de eerste locatie aan de Henri Dunantlaan wordt op initiatief van oud-leerlingen op 9 september 2023 een herinneringsbankje geplaatst ter ere van medeoprichter en eerste rector G.A.M.M. van der Linden. Mede door zijn energieke optreden en grote doorzettingsvermogen is het Veluws College uitgegroeid tot de grote scholengemeenschap die het nu is.