Oprichting van de Koningsschool
Niet lang na zijn troonsbestijging in 1849 ontvangt Koning Willem III signalen dat er in de buurt van zijn nieuwe thuisverblijf, paleis Het Loo, eigenlijk geen enkele acceptabele onderwijsinstelling te vinden is. Hierop stelt de koning terstond een 'commissie tot oprichting' in en hij geeft zijn hofarchitect Henri Camp opdracht een nieuwe school te ontwerpen.
Op 3 mei 1852 kan Willem III de openingshandeling verrichten van de spiksplinternieuwe ‘School van Z.M. Koning Willem III’. Ook daarna blijft zijn betrokkenheid groot: bij diverse jubilea en feestelijke gelegenheden vereert hij de school met zijn aanwezigheid. Bij de toelating van leerlingen op de school hebben kinderen van hof- en tuinpersoneel en van werknemers van de Kroondomeinen een streepje voor. Ook Apeldoorners die aan het hof leveren kunnen voor hun kinderen meestal wel rekenen op een plekje.
Nadat Willem III in 1879 is getrouwd met Emma van Waldeck Pyrmont, wordt de naam van de school aan de nieuwe situatie aangepast. Voortaan heet ze ‘School van Z.M. Koning Willem III en H.M. Koningin Emma der Nederlanden’. Na het overlijden van Willem III blijft koningin-moeder Emma beschermvrouwe van de school.
In 1944 wordt de school gevorderd door de Duitsers. Na de bevrijding bivakkeren de Canadezen gedurende enkele maanden in het gebouw. In 1952, het jaar dat de Koningsschool zijn eeuwfeest viert, wordt de eerste vrouwelijke leerling toegelaten. Ze heeft de school nét kunnen doorlopen, want in 1958 besluit het College van Regenten de school op te heffen.
Vanaf 1960 biedt het schoolgebouw onderdak aan de Bosbouwtechnische School. Het oude pand blijkt echter steeds minder geschikt. In 1971 maakt het plaats voor een nieuw pand. Sinds 2018 is de bosbouwopleiding naar Velp verplaatst. In het schoolgebouw zijn woningen gerealiseerd.