Lumido - Berg en Bos in droomlicht
Al in 1949 wordt de bosvijver op initiatief van de Stichting 1940-’45 op feeërieke wijze aangelicht. Talloze Apeldoorners genieten ervan tijdens een avondwandeling door het park. De geringe vergoeding die ze daarvoor betalen komt ten goede aan de Stichting die zich inzet voor de opvang van gewond of getraumatiseerd geraakte verzetsmensen en ondersteuning van families van gesneuvelden.
In 1950 wordt dit idee overgenomen en naar een hoger plan getild door het Zomer Initiatief Comité Apeldoorn (ZICA). Zij halen Carel Briels naar Apeldoorn. Deze theaterregisseur, -acteur en -producent staat door de grootschalige opvoeringen die hij van de grond weet te tillen landelijk bekend als de ‘Napoleon van het Massaspel’.
Binnen het omrasterde gedeelte van Park Berg en Bos brengt hij in juli en augustus avond-aan-avond (met uitzondering van de zondagen) zijn Avondsprookje. Duizenden mensen verzamelen zich bij het vallen van de avond rond de bosvijver. De versterkte stem van Carel Briels schalt over het water “De avond is weer gedaald…”, waarna een waar spektakel zich voor hun ogen ontvouwt.
Het jaar erop brengt Briels de Midzomeravond Opera Fantasie. Een wandeling door het land van de opera, langs Carmen, Rigoletto, Paljas, Faust en La Gioconda, maar de kosten noppen de organisatie om afscheid te nemen van Briels. In 1953 organiseert het Initiatief Comité een wat minder ambitieus, maar niet minder sprookjesachtig lichtfeest: Apeldoorns Berg en Bos in droomlicht. Wanneer ditzelfde idee het jaar daarop een vervolg krijgt onder de pakkende naam Lumido is een mooie Apeldoornse traditie geboren.
Lumido blijft tot 2003 bestaan - dat wil zeggen: min of meer, want er zijn ook jaren waarin men er niet in slaagt om dit omvangrijke project met succes tot stand te brengen en achteraf financieel te verantwoorden. In 2012 wordt het lichtfestijn nieuw leven ingeblazen. Daar maakt de coronapandemie van 2020-2021 echter een eind aan. Maar of het nu een “kleurensymphonie van water en licht” (1954) is, of een “lasershow op top 40-muziek” (2018); het recept van de bosvijver, licht én muziek lijkt onverwoestbaar.
Het wachten is op de volgende editie...