Eugen Hollaender start de Apeldoornsche Messenfabriek
Eugen Hollaender is 23 jaar oud als hij in 1929 vanuit Duitsland naar Apeldoorn verhuist. Daar start hij in 1931 in een schuur de productie van scheermesjes, direct klaar voor gebruik en altijd vlijmscherp. De Apeldoornse Messenfabriek, afgekort Amefa, is geboren. In de begintijd levert Amefa vooral aan kapperszaken en markten. Op zijn motorfiets rijdt Hollaender het hele land door.
Na tien jaar opent Amefa een tweede fabriek in Neede en een derde in Bocholt, Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Hollaender een overeenkomst met de bezetter voor het leveren van scheermesjes. Hierdoor is hij voor de Duitsers belangrijk, en tevens in staat op te komen voor Nederlandse burgers.
Op 2 oktober en 2 december 1944 worden tientallen mannen uit Apeldoorn opgepakt en voor de Arbeidsinzet gedeporteerd naar Kamp Rees in Duitsland. Onder hen zijn ook personeelsleden van Amefa. Hollaender en zijn vrouw Hermine starten hierop een koeriersdienst. Apeldoorners kunnen pakketten voor hun weggevoerde familieleden afleveren bij Amefa. Hollaender neemt deze mee naar Bocholt, frankeert ze stuurt ze door naar Rees. Brieven voor mannen in Kamp Rees levert hij persoonlijk af. Hollaender neemt alle kosten op zich en loopt daarbij grote risico’s, onder het oog van de bezetter. Met vervalste personeelsbestanden weet de familie Hollaender te voorkomen dat mannen naar kamp Rees werden gezonden en het lukt hen zelfs om mannen terug te halen naar Apeldoorn.
Na de oorlog is de concurrentie van merken als Gilette en Philips hevig. Hollaender besluit zich te gaan richten op de productie van tafelmessen en ander bestek. In 1948 stopt de productie van scheermesjes volledig. Het blijkt een gouden zet. In 1952 gaat het zo goed met Amefa dat de eerste producten buiten Europa verkocht worden.
Amefa blijft in de jaren daarna continu op zoek naar nieuwe technieken en verbeteringen. Onder leiding van Rudi Hollaender, die in de jaren ’70 het roer van zijn vader overneemt, groeit Amefa uit tot horecagrootmacht in bestek en keukenmessen. Het bedrijf exporteert inmiddels naar meer dan 65 landen. Het hoofdkantoor is tot op de dag van vandaag te vinden in Apeldoorn.
Op 2 december 2011 is in het Apeldoornse Amefa-kwartier een straat genoemd naar Eugen Hollaender, vanwege zijn bijdrage als Apeldoorns ondernemer en voor zijn dappere rol tijdens de Tweede Wereldoorlog.