De familie Brinkenberg ‘rust een weinig’ in Hoenderloo
Hoenderloo is honderden jaren lang een van de meest afgelegen plekken in Nederland geweest. Zeker in de eeuwen tussen pakweg 1200 en 1850, toen de Veluwe nog voor een groot deel onbebost was en van toerisme nog geen sprake was. Er was niets te halen en niets om voor te blijven. Hoenderloo bestond nog niet...
... Tot het jaar 1813 wanneer Albert Brinkenberg met zijn gezin onderweg is over de onherbergzame Veluwe en besluit om even uit te rusten op de plek die wij nu kennen als Hoenderloo. De uitgeruste Brinkenbergs besluiten te blijven en vestigen zich uiteindelijk bij een kruising van enkele doorgaande (zand)wegen. Die plek is bekend geworden als 'Rust een weinig'.
Daarmee staat Hoenderloo nog niet op de kaart. Het is de landelijk bekende dominee Heldring, die het dorp in 1848 'ontdekt'. Over zijn tocht door 'Het Grote Zand' tussen Beekbergen en Hoenderloo schrijft hij : "Het was bijna onmogelijk tegen den ruw-waaienden zuidwesten-wind, die als een halve storm ons telkens met het opstuivende zand in het aangezicht geeselde, voort te dringen. Hoe menigwerf zeide ik tot mij zelven: men behoeft waarlijk niet naar Afrika te reizen om zich een denkbeeld van zandwoestijnen te vormen."
Vanaf het begin van de 20e eeuw komt het toerisme op en wordt Hoenderloo voor velen in Nederland een plek om tijdens een weekendje uit, een midweek of een zomervakantie tot rust te komen. Min of meer op de plek waar Albert Brinkenberg ooit zijn woning bouwde verrijst restaurant Rust een Weinig. Het is er in elk geval al in de jaren '20 , maar wellicht ook al eerder. Rust een Weinig trekt vooral passanten - buslijnen over de Veluwe hebben er hun pleisterplaats - en , sinds het Park de Hoge Veluwe voor publiek toegankelijk is, ook veel dagjesmensen die voor of na hun bezoek aan het park iets gebruiken in het restaurant.
Na zeker honderd jaar Rust een Weinig verdwijnt de naam in 2019 van de gevel en worden er op de plek verschillende horeca-formules geprobeerd. Het is zeker niet uitgesloten dat de historische naam Rust een Weinig ergens in de toekomst weer in ere wordt hersteld.