In de achttiende eeuw is het een trend om bij paleizen en landhuizen de lanen en straten in de vorm van een ganzenvoet aan te leggen: een voet met, van bovenaf gezien, gespreide tenen. Wanneer je de lanen rond Paleis Het Loo vanuit de lucht bekijkt, is deze bijzondere structuur duidelijk te zien.
De lanen in Apeldoorn worden niet in één keer aangelegd, maar in verschillende fases. De Loolaan wordt in 1734 aangelegd en verbindt het paleis in een rechte lijn met de oude Mariakerk in het centrum. De Koning Lodewijklaan wordt rond 1750 aangelegd en deze laan loopt loodrecht op het paleis en vormt het midden van de ganzenvoet. Tegelijkertijd worden ook de Valkenberglaan en een gedeelte van de Jachtlaan aangelegd. De vier lanen komen allemaal op één punt samen, daar waar sinds 1901 de Naald staat.
De lanen zijn niet alleen mooi, maar vooral ook praktisch: de Loolaan vormt de directe verbinding tussen Paleis Het Loo en het dorp Apeldoorn, en de Valkenberglaan leidt rechtstreeks naar de Valkenberg. Op deze heuvel vermaken de koninklijke familie en haar gasten zich met de valkenjacht.
Later worden er meer straten om ‘de ganzenvoet’ heen gebouwd, waardoor dit lanenstelsel nu minder goed te zien is. Direct voor het paleis is overigens eenzelfde soort lanenstelsel aangelegd en daarom wordt er gesproken van een 'dubbele ganzenvoet'.