Oprichting van De Middelste Molen
Aan het Apeldoorns Kanaal in Loenen staat Papierfabriek en Museum De Middelste Molen. Hier worden met eeuwenoude machines grondstoffen zoals spijkerbroeken, olifantenpoep, riet, geldsnippers en koolzaad op een duurzame manier in papier verwerkt. Vooral kunstenaars maken graag gebruik van het papier van De Middelste Molen.
De Middelste Molen is de enige fabriek in Nederland waar nog met een waterrad en stoommachine papier wordt gemaakt. Bezoekers kunnen dit ambachtelijke proces tijdens openingstijden bekijken; ook kunnen ze dan bezoek brengen aan de bijbehorende papierwinkel.
De papiermolen en de naastgelegen boerderij zijn oorspronkelijk in handen van dezelfde eigenaar. Veel ‘papierboeren’ in Loenen combineren papier maken met het houden van koeien. Vooral in de winter, als het water bevroren is, kunnen ze daarmee de stilstand – en gebrek aan inkomsten – van de papierproductie opvangen.
De oorspronkelijke molen dateert uit 1622. Toen stonden er aan de Loenense Molenbeek zelfs twee Middelste Molens. Bij een brand in 1886 zijn beide molens verwoest, waarna slechts één ervan – de huidige Middelste Molen – een jaar later herbouwd is. De pachtheer is de baron van kasteel Ter Horst.
De Middelste Molen wisselt daarna meerdere keren van eigenaar en produceert tot 1960 op authentieke wijze allerlei soorten papier. Door de snelle modernisatie neemt de productie af en in 1989 besluiten de papierfabrieken in de regio om het historische bedrijf gezamenlijk aan te kopen en onder te brengen in een stichting, Stichting De Middelste Molen.